Om norske høytider

Mange utlendinger som kommer til Norge, spesielt de fra land som USA og Australia, blir ofte overrasket over hvor tradisjonelle nordmenn er når det kommer til høytider – og hvor mye de betyr for det norske folk. Spesielt er det jul og påske, nordmenn holder spesielt høyt.

molde-international-jazz-festival-street-paradeI Australia for eksempel, feirer de jul på en veldig utradisjonell måte. De pakker opp pakker på første juledag, gjerne til frokost – med nattøyet fortsatt på. Så feirer de på stranda med surfing og BBQ. I Norge derimot, er jula viktig. Ikke bare selve juledagene, som handler om familie og sosialt samvær, men også dagene før jul. Den såkalte adventstiden. I løpet av advent følger nordmenn mange skikker, som for eksempel å tenne ett nytt lys hver søndag frem til jul. Man baker de tradisjonelle syv slag av julekaker, man deltar på juletrefester og man feirer Lucia-dagen med både tog og lussekatter. For nordmenn flest handler julen om kos, og det å tilbringe tid sammen med dem man er mest glad i – nemlig familien. Kristendommen kommer for mange i andre rekke.

Det samme gjelder i påsken, dette er en tid hvor familien samles. Man drar gjerne på hyttetur, hvor man koser seg foran peisen, med påskekrim og påskeegg. Det er også vanlig å gå på ski i påskesola, og ha med seg kakao, appelsin og Kvikk Lunsj på skituren. Også skal man ikke glem påskequiz, det er veldig mange nordmenn glade i det. Det er nesten like obligatorisk som julehefter i juletiden.

Når man ser på hvordan nordmenn feirer høytider er det tre ting som fremstår som de viktigste tingene. Nemlig kos, sosialt samvær og familie. Det er nesten dårlig stil å feire jul med andre enn familien, selv om det er tillatt å bringe fremmede – som ellers måttet ha feiret julen alene – inn i familiefeiring.