Måter å lære om norsk kultur

Har du utenlandske venner på Norgesbesøk, og de har lyst til å lære mer om norsk kultur? Eller kan skje du bare ønsker å få et lite innblikk i hvordan utlending ser på Norge? Da bør du kjøpe boken “Brown Cheese Please” av Jenny K. Blake, som er en morsom bok som tar norsk kultur på kornet. Mange utlendinger som har bodd i Norge noen år, sier de kjenner seg godt igjen i denne boken, mens nordmenn flest kanskje kan føle seg litt brydd. For turister i Norge, er dette derimot en god bok for å forstå forskjellige sider av norsk kultur.

young_girls_in_bunadEt annet sted man kan lese seg opp om norsk kultur på en humoristisk måte, er på bloggen “A Frog in the Fjord”. Denne svært menneskelige bloggen er underholdende lesning, både for turister, immigranter og nordmenn. For mange nordmenn kan det være lurt å lese denne bloggen, for å få et innblikk i hvordan utlendinger ser på det norske folk og den norske kulturen.

Har du venner fra utlandet som fortsatt ønsker å lære mer om norsk kultur, etter å ha lest “Brown Cheese Please” og “A Frog in the Fjord”, kan du by dem på norsk litteratur – alt i fra Henrik Ibsen til Karl Ove Knausgård. De kan også se norske filmer, og kanskje spesielt Oslo 31. August og Max Manus, kan være gode steder å starte. For den yngre generasjonen, er det naturlig å se TV-serien Skam, da denne gir et godt innblikk i norsk ungdomskultur. TV-serien Nobel på NRK vil også være interessant for mange, da den problematiserer bildet av Norge som fredsnasjon.

Ellers lærer utlendinger mye, bare ved å være sammen med nordmenn, så inviter folk hjem til deg og snakk med dem om norsk politikk, kultur og tradisjoner. Men husk å spørre dem om deres kultur også, utdanning og kulturforståelse går faktisk begge veier.